Mikroyrityksen perustaminen ja verotus Liettuassa
Mikroyritys on laillinen yritysmuoto, joka otettiin käyttöön Liettuassa vuonna 2012.
Mikroyritykseltä ei vaadita minimi osakepääomaa, joten tästä syystä mikroyrityksen voi perustaa yhden euron maksulla tai muulla aineellisella panoksella. Mikroyritys on muodoltaan osakeyhtiö, jolla on ainutlaatuisia piirteitä ja rajoituksia.
Mikroyrityksen perustaminen Liettuassa
Mikroyrityksen perustajan on oltava luonnollinen henkilö (enintään 10 henkilöä). Yrityksen perustajat työskentelevät yhtiölle ilman työsopimusta, poikkeuksena toimitusjohtajan toimi, ja saavat maksun henkilökohtaisiin tarpeisiin yhtiön tililtä tai jaetuista voitoista. Mikroyrityksellä on itse asiassa jonkin verran yhteisiä piirteitä yhteisyritys-kumppanuuksien kanssa, ja eikä ole sidoksissa yhtä moniin yrityssäädöksiin verrattuna muihin yhtiöihin. Yrityksen perustajat voivat valita onko mikroyrityksessä vain jäsenten keskeisiä kokouksia, jossa on myös jäsenten valitsema edustaja, vai järjestetäänkö kokoukset sekä jäsenten että toimitusjohtajan kesken. Mikroyritysten rakennetta ja jäsenten välistä suhdetta ei säädetään yhtä perinpohjaisesti verrattuna tavallisiin osakeyhtiöihin Liettuassa.
Mikroyrityksen edut verrattuna tavalliseen yritykseen
Mikroyritysten (liettuaksi “mažoji bendrija”) suosio on kasvanut yritysken aloittajien, start-up yritysten ja pienten perheyritysten keskuudessa. Tämä johtuu osittain alhaisemmista kirjanpitovaatimuksista ja faktasta, että yrityksen perustajat voivat käyttää yhtiön varoja henkilökohtaisiin tarpeisiin, esimerkiksi palveluihin tai edustukseen jne. Mikroyrityksen vuosittaisen talousraporttia varten on annettava vain tilinpäätös, tuloslaskelma ja selitykset.
Mikroyrityksen verotus Liettuassa
Mikroyritys voi tavallisen osakeyhtiön lailla hyötyä alennetusta yhteisöveroista, joka on 5%, jos yrityksellä on vähemmän kuin 10 työntekijää ja yrityksen liikevaihto talousvuotena ei ylitä 300 000 euroa. On silti muistettava, että silloin kun mikroyrityksen varoja nostetaan jäsenen henkilökohtaiseen käyttöön, niistä otetaan tulo-, sosiaaliturva- ja terveydenhuollon vakuutusverot.
Mikroyritys voidaan myöhemmin muuttaa yksinomistusoikeudeksi, tavalliseksi osakeyhtiöksi tai muuhun lailliseen muotoon. Mikroyrityksen jäsen voi siirtää omat jäsenoikeutensa toiselle luonnolliselle henkilölle yrityksen ulkopuolelle, mutta tästä on kerrottava etukäteen yrityksen meille jäsenille.
Saadaksesi lisää tietoa mikroyrityksen perustamisesta Liettuassa, ota yhteyttä lakimiehiimme sähköpostista info@gencs.eu
T: +370 52 61 1000
F: +370 52 61 1100