image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image
images
Ask our legal expert!
Gencs Valters
Claim your FREE copy
Doing Business Guide in the Baltics.

Velan periminen ja velallisen vahvistaminen Liettuassa

16 June 2016
Facebook Twitter Linkedin

Miten voi periä velkaa Liettuassa?

Alla on eri keinoja vaatia velan perimistä Liettuassa.

 

Velallisen vahvistaminen kaupparekisteristä Liettuassa

Ensimmäiseksi suosittelemme, että tarkistat Liettualaisen yrityksen tiedot kaupparekisteristä, joka on julkinen. Sieltä saat velallisen tiedot koskien velallisen taloudellista tilannetta. Viranomaismaksu sähköisen tiedonvälityksestä on noin 15 euroa. 

 

Liettuan tuomioistuimen päätösmenettely

Jos velka voidaan todistaa asiakirjoista, suosituin tapa periä se Liettuassa on yksinkertaistetun tuomioistuin päätösmenettelyn kautta. Tämä voi olla osana velallisen maksukyvyttömyysmenettelyä. 

 

Silloin kun velallinen ei lähetä vastalausetta perittävästä velasta ja on tavoiteltavissa omasta osoitteestaan, menettely voi kestää 3 kk asti ja on halvimmillaan tässä tapauksessa. (viranomaismaksu on 0.75-1% velasta). 

Jos velallinen lähettää kirjallisen vastalauseen, oikeudenkäyntiä voidaan jatkaa menettämättä maksettua viranomaismaksua, jos haaste lähetetään siviilituomioistuimen eteen.  

 

Liettuassa on kaksitasoine tuomioistuin elimistö ja kassatiotuomioistuin lain tulkintaa varten. 

Ensimmäinen valitusvaihe saattaa kestä 8:sta kuukaudesta 16. Lopullinen päätös voidaan saavutta 24-32 kuukaudessa. Viranomaismaksu voi olla 3% perittävän velan määrästä niistä veloista, jotka nousta 28 961 euroon asti; viranomaismaksu perittävästä velasta, joka on 28 961:sta 86 886 euroon, on 869 euron lisäksi 2% määrästä, joka ylittää 57 924 euroa; viranomaismaksu perittävästä velasta, joka nousee 86 887 euron yli, on 2000 euron lisäksi 1% velan määrästä, joka ylittää 86 886 euroa. Viranomaismaksu voi olla korkeimmillaan 8688 euroa.   

 

Tilapäiset suojelutoimenpiteet ja ulosottomies Liettuassa 

Oikeudenkäynnin aikana kannattaa suojella itseään velallisen mahdollisilta negatiivisilta teoilta. Velkoja voi vaatia tuomioistuinta käyttämään tilapäisiä suojelutoimenpiteitä, tällöin jos yrityksen omaisuus ja pankkitilit takavarikoidaan ja tuomioistuimen päätös on velkojan hyväksi, velallisella olisi silti vielä omaisuutta millä hyvittää velka. Velkoja voi pyytää tuomioistuinta toimeenpanemaan tilapäisiä suojelutoimenpiteitä milloin vain oikeudenkäynnin aikana tai jopa ennen kun velan perintävaatimus lähetetään velalliselle, jos on aihetta pelätä, että velallinen ei aio maksaa velkojaan takaisin ja alkaa siirtää omaisuutta muualle, velallinen ei ole tavoiteltavissa virallisesta osoitteestaan tai suorittaa muita laittomia tekoja.

 

Liettuassa ulosottomies toimeenpanee tuomioistuimen päätökset. Ulosotto on Liettuassa oikeudellinen prosessi, ja velkaajan vaatimuksesta tuomioistuin voi määrätä kyseisen omaisuuden siirrettäväksi velkaajalle tai myytäväksi velallisen hyväksi.      

 

Maksukyvyttömyysmenettely Liettuassa

Velkaaja voi myös periä velkaa lähettämällä varoituskirjeen maksukyvyttömyysmenetelmä-prosessin aloittamisesta, jos velkaa ei makseta 30 päivän sisällä tai aloittaa maksukyvyttömyysmenettelyn. Tämä on vakava ja tehokas menetelmä, silloin kun velallinen ei halua tehdä konkurssia, sillä maksukyvyttömyysmenetelmä-prosessissa velallisen varat jaetaan kaikkien velkojien kesken, vaikkakin velan korko pysähtyy. 

Maksukyvyttömyysmenetelmä-prosessi voi kestää muutaman vuoden ja näistä prosesseista ei peritä viranomaismaksuja. 

 

Jos haluat lisää tietoa velan perimisprosesseista Liettuassa tai muualla Baltian maissa, ole hyvä ja ota yhteyttä lakimiehiimme seuraavasta sähköposti osoitteesta: info@gencs.eu.

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit
Claim your FREE copy
Doing Business Guide in the Baltics.