Työtekijän palkkaaminen Virossa
Lakimääräiset vaatimukset sopimuksen tekoon
Laki ei vaadi, että sopimusten on oltava kirjallisessa muodossa, eli suullinen sopimus on myös pätevä. Jos henkilö työskentelee toiselle henkilölle korvausta vastaan, tätä suhdetta pidetään työsuhteena, jolloin Viron Työsopimuslakia sovelletaan. Työsopimukset, jotka eivät kestä kahta viikkoa enempää, eivät tarvitse olla kirjallisia.
Pakolliset vaatimukset:
Koeaika Virossa
Lakimääräinen koeaika on neljä kuukautta, mutta osapuolet voivat sopia keskenään toisin, esimerkiksi koeaika voi olla lyhyempi tai koeaikaa ei ole ollenkaan. Määräaikaisessa sopimuksessa, joka kestä kahdeksaan kuukauteen asti, koeaika voi olla enintään puolet työsopimusajasta. Jos osapuolet sopivat ettei koeaikaa sovelleta, se on mainittava selvästi.
Jos työantaja päättää kesken koeajan ettei ota työtekijää, työtekijä voidaan irtisanoa, mutta hänelle on annettava irtisanomisilmoitus 15 päivää ennen. Kyseisellä työtekijällä ei ole oikeutta irtisanomiskorvaukseen.
Työtuntimäärä
Kokoaikainen työtekijä työskentelee 40 tuntia viikossa ellei työantaja ja työtekijä ovat sopineet työtekijän työskentelevän osa-aikaisesti. Oletus on että työtekijä työskentelee 8 tuntia päivässä, mutta työtekijän ikä myös vaikuttaa kuinka paljon hän saa työskennellä, esimerkiksi:
- työtekijät, jotka ovat 7-12 vuotta voivat työskennellä 3 tuntia päivässä ja 15 tuntia viikossa;
- työtekijät, jotka ovat 13-14 vuotta tai ovat lain mukaan velvollisia käymään koulua, voivat työskennellä 4 tuntia päivässä ja 20 tuntia viikossa;
- työtekijät, jotka ovat 15 vuotta ja eivät ole lain velvoittamia käymään koulua, voivat työskennellä 6 tuntia päivässä ja 30 tuntia viikossa;
- työtekijät, jotka ovat 16 (ja joiden ei tarvitse käydä koulua) ja 17 vuotta voivat työskennellä 7 tuntia päivässä ja 35 tuntia viikossa.
Tulot
Vähimmäispalkat tarkistetaan vuosittain, ja ovat EAKL ammattiyhdistysliiton ja työtekijöiden välisen sopimuksen mukaisia. Vähimmäispalkka tämän arvion mukaan oletetaan mahdollistavan toimeentulon joka on lähellä tai vähän alle määrän, jonka katsotaan olevan välttämätön hengissä pysymiseen. Arvio vahvistetaan lailla ja sovelletaan valtakunnallisesti kaikkiin kokopäiväisiin työntekijöihin. Vähimmäispalkat ovat bruttomääräisiä, joista ei ole vielä vähennetty tuloveroja ja sosiaaliturvamaksuja. Työtekijät eivät voi ansaita palkkaa, joka on alle vähimmäispalkan. Tällä hetkellä vähimmäispalkka per kuukausi on vuodelta 2015, ja on 390 euroa, minimi tuntipalkka saman vuoden arviosta on 2,34 euroa.
Minimi/Enimmäisikä
Yleinen minimi ikä työntekijöille on 15 vuotta (joka saattaa vaihdella tietyissä tapauksissa). Henkilöt alle tämän iän eivät voi työskennellä. Työsopimuslaki säätää miten ja mitä työtä eri ikäiset alaikäiset voivat tehdä. Nuoria ja lapsia koskee eri säännöt (esim. tuntumäärä). Virossa ei ole rajoituksia koskien enimmäisikää. Henkilöt, jotka ovat täyttäneet 63 vuotta ja ovat työskennelleet ainakin 15 vuotta ovat oikeutettuja eläkkeeseen.
Sairaus/Työkyvyttömyys
Viron Sairausvakuutuslain mukaan työtekijällä on oikeus kieltäytyä työstä, silloin kun tämä on hetkellisesti kykenemätön siihen terveydellisistä syistä. Työantaja voi vaatia, että työtekijä menee lääkärille ja antaa lääkäriltä saadun todistuksen sairaudesta/työkyvyttömyydestä.
Työpaikan sijainti
Työantajan on kirjallisesti tarkennettava työtekijän työpaikan sijainti, jossa tämä normaalisti työskentelee. Työehtoja koskien työpaikan sijaintia voidaan lisätä työsopimukseen, mutta nämä ehdot eivät saa olla kohtuuttomia. Jos työ vaati matkustamista toiselle paikalle hetkellisesti, yleensä työantajan on maksettava matkakustannukset.