Työtekijän palkkaaminen Virossa -Osa kaksi
Työpaikan sijainti
Työantajan on kirjallisesti tarkennettava työtekijän työpaikan sijainti, jossa tämä normaalisti työskentelee. Työehtoja koskien työpaikan sijaintia voidaan lisätä työsopimukseen, mutta nämä ehdot eivät saa olla kohtuuttomia. Jos työ vaati matkustamista toiselle paikalle hetkellisesti, yleensä työantajan on maksettava matkakustannukset.
Eläkejärjestelyt
On kahdenlaisia eläkerahastoja -pakollisia ja täydentäviä eläkerahastoja. Pakollinen eläkerahasto on taattu lailla jokaiselle ja on jaksottainen avustus. Tämä eläkerahasto säädetään Eläkerahastolain ja Sosiaaliturvamaksulain mukaan. Pakollinen maksu kuukausittain.
Täydentävä eläkerahasto ei ole lailla taattu oikeus, se on ylimääräinen eläkeavustus, joka voi tulla vapaehtoisesta eläkevakuutuksesta tai vakuutussopimuksesta täydentävästä eläkerahastosta. Kuukausittainen pakollinen maksu on 2% työtekijän palkasta. Täydentävä eläkerahasto perustuu yksilön päätökseen aloittaa säästämisen joko maksamalla vapaehtoiseen eläkevakuutukseen tai hankkimalla täydentävän eläkerahasto-vakuutukseen.
Täydentävä eläkerahasto-sopimuksen voi tehdä joko henkivakuutusyhtiön kanssa eläkevakuutuksen muodossa tai hankkimalla eläkerahasto-osuuksia rahastonhoitajalta. Työantaja voi avustaa työtekijää eläkerahasto-osuuksien hankkimisessa ja maksaa täydentävän eläkerahaston vakuutusmaksun. Virossa on tarjolla kolme erilaista lisäeläkettä:
- eläkevakuutus taatulla korolla;
- eläkevakuutus sijoitusriskillä;
- eläkerahasto
Kansaneläke ja eläkerahaston avustus yhdessä antavat tukea, joka on noin puolet henkilön palkasta, mitä hän ansaitsi työtä tehdessä. Tutkimusten mukaan, henkilön eläke pitäisi olla 65-70% hänen palkastaan, mitä hän ansaitsi työtä tehdessä, elämäntason ylläpitämiseksi.
Vanhempien oikeudet (Raskaus/Äitiysloma/Isyysloma/Adoptio)
Synnytysavustus maksetaan, kun lapsi syntyy, ja avustuksen määrä vuonna 2015 oli 320 euroa. Lisäksi 80% Viron aluehallituksista maksaa ylimääräisiä synnytystukia.
Tarkempia tietoja näistä avustuksista voi saada eri kuntahallituksilta.
Vanhempainvapaa ja lapsituki: Äidillä, isällä tai jollain muulla perheenjäsenellä on oikeus vanhempainvapaaseen, joka on 140 päivän pituinen. Äitiysloma pitää alkaa viimeistään 70 kalenteripäivää ennen lääkärin arvioimaa syntymäaikaa. Jos henkilö aloittaa äitiyslomansa 30 päivän sisällä ennen arvioitua syntymäaikaa, äitiysloma lyhenee vastaavana jaksona. Työtekijät voivat saada avustusta äitiysloman aikana Terveysvakuutuslain mukaan.
Isoäiti, isoisä, sisko tai veli, joka on lapsen varsinainen huoltaja, ja jos äiti tai isä ei ole käyttänyt vanhempainvapaata, voivat olla myös oikeutettuja vanhempainvapaaseen. Tapauksissa, missä vanhempainvapaata ottaa joku muu perheenjäsen, työtekijän on saatava hyväksyntä työantajalta. Vanhempainvapaa voidaan käyttää joko heti tai osissa ja henkilö, joka on vanhempainvapaalla voi vaihtua.
Vanhempainvapaan aikana työsopimus on pysäytetty, mutta työtekijä on edelleen yhtiön palveluksessa ja palaa töihin vanhempainvapaan loputtua. Vanhempainvapaata ei voida käyttää, jos lapsi saa kokonaan tai osittain valtiolta elatusapua. Lapsituki maksetaan vanhempainvapaan aikana ja se maksetaan joko vanhemmalle tai muulle lapsen varsinaiselle huoltajalle.
Lapsituen määrää riippuu lapsen iästä ja lapsien lukumäärästä. Yleensä lapsitukea annetaan vanhempainvapaan aikana, mutta vanhempainvapahallaolo ei ole edellytys lapsituen saamiselle. Vanhempi voi lopettaa vanhempainvapaan menemällä töihin ja silti saada lapsitukea ellei sitä käytä joku muu. Vanhempainvapaa käytetään usein äitiysloman jälkeen, mutta opiskelijat, jotka eivät saa äitiys- tai synnytystukea, voivat käyttää heidän oikeuttaan lapsitukeen heti lapsen synnyttyä.
Lapsitukea ei makseta koskien synnytyksiä ja adoptioita, joissa avustukset ovat maksettu Terveysvakuutuslain mukaan tai vanhempaintukea, jos se on jo maksettu Vanhempaintukilain mukaan.
Pakolliset ehdot
Jokaisessa työsopimuksessa osapuolten on sovittava seuraavista tärkeistä kohdista:
- osapuolten nimet;
- päivämäärä, jolloin työsuhde alkoi ja päivämäärä, jolloin jatkuva työsuhde alkoi;
- ajat ja aikavälit, milloin palkka maksetaan;
- työtuntimäärä;
- lomaoikeudet;
- kohdat, joissa käsitellään sairautta ja loukkaantumisia;
- kohdat, joissa käsitellään eläkettä ja eläkesuunnitelmia;
- työpaikka;
- lopettamisilmoituksen aikavaatimus;
- työkuvaus/työtitteli;
- kaikki yhteiset sopimukset, jotka vaikuttavat työsopimukseen; ja
- kohdat, joissa käsitellään vääryyksiä ja kurinpidollisia menetelmiä.
Tapauksissa, jossa työtekijät on sijoitettu ulkomaille, vaaditaan ylimääräistä tietoa (valuutta, jolla palkka maksetaan, kaikki ylimääräiset korvaukset ja avustukset sekä ehdot koskien Viroon palaamista.)
Lisäehdot
Työantajat ja työtekijät voivat sopia ylimääräisistä ehdoista, ja osapuolet voivat sopia myönteisemmistä ehdoista kuin mitä on mainittu Viron laissa. Lisätyt ehdot/osat kannattaa kirjata työsopimukseen.