image
Ask our legal expert!
Gencs Valters
image
images
Ask our legal expert!
Gencs Valters
Claim your FREE copy
Doing Business Guide in the Baltics.

Immateriaalioikeus: onko patentin rekisteröinti vaivan arvoista?

6 July 2016
Facebook Twitter Linkedin

Keksintöjen rekisteröinti vaikuttaa pitkältä ja vaikealta prosessilta. Kun ottaa huomioon byrokraattisuuden ja patenttimaksut, keksijät usein pohtivat onko keksintöjen patentoiminen vaivan arvoista. Ehdottomasti! Tässä artikkelissa käymme läpi yleisimmät kysymykset ja myytit, jotka liittyvät patenteihin. Tulet näkemään, että keksintöjen patentointi voi hyödyttää ja joissakin tapauksissa pelastaa liiketoimintasi. 


Onko se vaivan arvoista?

Yritykset yleensä keskittyvät keksimiseen ja nykyisten keksintöjen parantamiseen, ja tämä usein johtaa siihen että yritykset unohtavat suojella oikeuksiaan. Vaikka yritys olisikin keksinyt uuden tuotteen ja uskoo että on keksinnön omistaja, juridisessa mielessä yritys ei ole vielä keksinnön omistaja. 

 

Oletetaan, että yritys on keksinyt uuden tuotteen, muttei ole patentoinut sitä vielä. Jos kilpailija saa selville miten keksintä toimii ja alkaa tuottaa ja myydä samaa tuotetta, alkuperäinen keksijä ei voi estää kilpailijaa tekemästä näin. Keksintöjen suojaaminen ei ole automaattista kuten tekijänoikeus. Vain silloin kun keksintö on rekisteröity (patentoitu), omistajalla on oikeus estää toisia käyttämästä sitä. 

 

Mitä muita etuja saadaan patentoinnista?

Patentin omistajat voivat estä muita tuottamasta, käyttämästä, myymästä tai tuomasta maahan tuotteita, jotka loukkaavat heidän patenttejaan. Olennaisesti, yritys, joka omistaa patentin voi estää kaikkia muita käyttämästä keksintöä, joka on patentoitu, kaupallisesti hyväkseen. Sama sääntö koskee muista keksijöitä, jotka kehittävät itsenäisesti samanlaisen tuotteen jälkeenpäin. 

 

Keksintöjesi patentoiminen ei tarkoita, että vain estät muita käyttämästä sitä, on monia keinoja käyttää patenttiasi. Voit vuorata patenttisi -sallit muiden käyttää sitä tiettyä maksua vastaan. Jos et halua kaupallistaa keksitöjäsi tai et pysty rahoittamaan sitä, voit myydä eksklusiivisen oikeuden käyttää keksintöä jollekin muulle. Voit myös vaihtaa lisenssejä muiden yritysten kanssa, näin sinä ja kilpailijasi voivat käyttää toistenne patentteja ilman että loukkaatte toistenne oikeuksia tai maksamaan oikeudesta käyttää niitä. Molemmat yritykset voivat hyötyä tästä vaihtokaupasta, ja tällä tavalla monet yhteistuotannot alkavat. 

Onko patentti elinikäinen?

Ei, patentti antaa eksklusiivisen oikeuden käyttää keksintöä maksimissaan 20 vuotta.

Mitä voin patentoida? Voinko patentoida yritykseni iskulauseen?

Voit patentoida keksinnön, jota voidaan käyttää teollisesti, ja joka ei ole julkisen järjestyksen tai periaatteiden vastainen. Keksinnön täytyy olla uusi, mikä tarkoittaa että sitä ei voida julkistaa ennen kun on haettu patenttioikeutta. Keksinnön kaupallistaminen tarkoittaa sen julkistamista, joten ennen kun patenttioikeutta on haettu, yrityksen ei tulisi käyttää keksintöä tuotteissaan, jotka menevät asiakkaiden käyttöön. Keksinnön on oltava myös keksinnöllinen, mikä tarkoittaa että sen ei tulisi olla itsestään selvä ratkaisu ongelmaan. 

 

Vain keksinnöt voidaan patentoida. Esimerkiksi, yrityksen iskulause lasketaan tekijänoikeudeksi ja on valmiiksi suojeltu eikä sitä voi tällöin patentoida. Jokaisella maalla on omat sääntönsä koskien mitä voidaan patentoida. Yleensä seuraavat suljetaan pois patentin piiristä: ideat, konseptit, löydöt, tietokoneohjelmat sellaisenaan, liiketoiminnan keinot ja lääketieteelliset hoidot.  

En ole vieläkään vakuuttunut. Haluan alkaa valmistamaan ja myymään tuotettani nyt!

Keksinnön kaupallistaminen heti ilman että patentoi sen voi aiheuttaa monia ongelmia. Ensinnäkin, kilpailijasi voivat oppia miten keksintösi toimii ja patentoi enne kun sinä aiot/kerkeät. Vaikka oletkin rahoittanut keksinnön kehittämistä, voi olla ette saa ikinä oikeutta myydä sitä tai tarjota lisenssiä kilpailijoille, koska toinen yritys on patentoinut sen aiemmin.  

Yritykseni on pieni start-up yritys, voimmeko hyötyä meidän keksintömme patentoinnista?

Kyllä. Yleinen myytti on, että patentit hyödyntävät vain suuria yrityksiä, mutta pienemmät yritykset voivat myös patentoida keksintöjä ja hyötyä niistä. Jos start-up yritys keskittyy markkinaraon innovaatioihin, yritykselle on silloin todella tärkeää suojella sen oikeuksia patentoimalla sen keksinnöt. Suuret yritykset operoivat usein monilla markkinoilla ja myyvät monia eri tuotteita, jolloin yhden keksinnön menetys ei vielä tuota suurta tappiota. Start-up yritys ei voi tehdä samoin. Pienet yritykset yleensä keskittyvät yhteen tuotteeseen tai jopa vain tuotteen yhteen yksityiskohtaan. Jos joku kopioi sen keksinnön, se voi tarkoittaa pienen yrityksen liiketoiminnan loppua. 

Olen rekisteröinyt patentin Saksaan, ja hiljattain sain selville että kilpailijani on kopioinut keksintöni ja myy sitä Virossa. Voinko kieltää kilpailijaani tekemästä näin? Loppujenlopuksi, olen jo rekisteröinyt keksintöni. 

Tänä päivänä markkinat ovat maailmanlaajuiset, mikä on liiketalouden kannalta todella hyvä, Yhdellä hiirenpainalluksella tuotettasi voidaan myydä asiakkaalle, joka asuu maapallon toisella puolella. Markkinoiden maailmanlaajauistaminen tarkoittaa myös, että kilpailijat lisääntyvät ja keksintöjemme suojaus heikentyy. On tärkeää tietää, että patentit ovat alueellisia, mikä tarkoittaa että et voi ryhtyä toimenpiteisiin toisessa maassa, jos sinulla ei ole patenttioikeutta tässä maassa. 

 

Ennen kuin aloitat kaupallistamaan keksintöäsi, kannattaa tehdä lista maista joihin haluat myydä tuotettasi. Sitten kannattaa rekisteröidä keksintö kaikkiin näihin markkinoihin tai lähettää hakemus Euroopan Patenttivirastoon. Jos sinun patenttioikeuksia loukataan, sinun on odotettava että rikkomukset tulevat maahan, jossa sinulla on patenttioikeus, silloin voit ryhtyä toimenpiteisiin. 

 

Jos haet ammatillista apua keksintöjesi suojaamisessa, siitä tulee stressi-vapaa prosessi. Voit ottaa yhteyttä lakimiehiimme seuraavasta sähköpostista, jos kaipaat lisää tietoa patenteista info@gencs.eu.

 

 

Jovita Valatkaite, Gencs Valters Law Firm:in patenttilakimies Vilnassa. 

Harjoittaa toimintaa Immateriaalioikeuden alueilla Latviassa, Liettuassa ja Virossa.

T: +370 52 68 52 50

F: +370 52 61 11 00

jovita.valatkaite@gencs.eu

www.lavvocato.eu

www.attorneys-at-law.eu

For questions, please, contact Valters Gencs, attorney at law at info@gencs.eu


folow us folow us folow us rss

The material contained here is not to be construed as legal advice or opinion.

© Gencs Valters Law Firm, 2016
Submit
Claim your FREE copy
Doing Business Guide in the Baltics.